Tän ohjeen oon tainnu ottaa mummun vanhasta keittokirjasta.
 
4 dl piimää (laktoositonta)
1 dl kaljaa (pilsneriä)
1 pss kuivahiivaa
1½ tl suolaa
½ dl siirappia
1 tl fenkolia/anista
½ tl muskottipähkinää
3 dl ruisjauhoja
9 dl hiivaleipäjauhoja
1 rkl rypsiöljyä
voiteluun:
1/4 dl siirappia
1/4 dl kuumaa vettä

Lämmitä piimä n.40 asteiseksi, lisää kalja, hiiva, siirappi, mausteet ja ruisjauhot. Anna seoksen levätä 10 minuuttia liinalla peitettynä. Lisää suurin osa jauhoista,   7 dl, ja alusta seos taikinaksi. Anna taikinan kohota vedottomassa lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Alusta taikina hyvin. Lisää rasva ja loput jauhoista. Leivo limput. Kohota liinan alla. Voitele vesi-siirappiseoksella.
Paista 175 asteessa 45-60 minuuttia.
2166765.jpg
leivottuina, kohotus seuraavana  
2166771.jpg
voideltuna, uuniin menossa
2166779.jpg
 uunista tulleet leivät  
        
2166785.jpg         
kypsän leivän sisustaa


Leivät vähän litistyi, johtui varmaan haarukalla pistelystä, mutta maku on kyllä hyvä... =)   Varsinkin lämpiminä. Nam!!!