Uusimmassa Maku-lehdessä oli kivan kuuloinen leipäohje, jota piti testata. Muokkailin vähän taas oman pään mukaan eli kun alkuperäiseen ohjeeseen tuli ohrajauhoja, laitoin sämpyläjauhoja. Ja ohjeessa tehtiin leipää, mä sämpyjä. Muutenkin helppo ja nopea sekä RASVATON sämpyläohje. Hiukan erilainen kuin tavallisen sämpylän teko-ohje juurensa takia. Kannattaa kokeilla!

juuri:

25 g hiivaa / 1 pss kuivahiivaa

5 dl vettä

1 rkl sokeria

4 dl hiivaleipäjauhoja

alustukseen:

2 dl ohrajauhoja / sämpyläjauhoja

n. 5 dl hiivaleipäjauhoja

1 tl suolaa

  • liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen
  • lisää sokeri ja jauhot
  • sekoita vellimäiseksi taikinajuureksi
  • nosta peitelty kulho lämpimään vesihauteeseen heräilemään
  • kun juurivelli noin 10-15 minuutin päästä kuplii, on hiiva alkanut toimia
  • alusta juureen suola ja loput jauhot
  • nyt taikinasta voi heti alkaa leipomaan!
  • eli leivo sämpylöiksi tai leiviksi
  • kohota pellillä leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa 30-40 minuuttia
  • paista sämpylöitä 225 asteessa noin 15 minuuttia tai leipiä 200 asteessa noin 30 minuuttia
  • ennen paistoa sämpylät voi voidella vedellä ja ripotella seesamin-/unikon- tms. siemeniä pinnalle