Uudeksi vuodeksi testasin Salaisen Leivonta Ystävän paketissa olleessa ohjekirjasessa ollutta ohjetta. SLY:ni kirjoitti tämän ohjeen saatteeksi seuraavanlaisen tarinan:

"Äiti teki tätä harva lauantai-ilta. Se olikin suurta herkkua saunasta tultaessa: kylmää maitoa ja lämmintä piirakkaa. Tämä on oikeastaan varhaisin lapsuusmuistoni mitä muistan."

Ja alkuperäisen reseptin nimihän onkin ÄIDIN RIISI-LIHAPIIRAKKA. Tosi hyvää, voin suositella! Laitoin puoli teelusikallista suolaa taikinaa vaikkei ohjeessa sitä luekaan, koska käytin leivontamargariinia enkä voita. Ja tästähän tulee noin pellillinen. Ja parasta on lämpimänä.

Ja taas tulee huono kuva, keskellä yötä kun nuo kuvaukset ei oikein suju...

pohja:

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2½ dl kylmää vettä

250 g voita / margariinia

(hieman kermaa/maitoa??) en laittanut!

  • sekoita jauhot, leivinjauhe ja vesi taikinaksi
  • nypi rasva joukkoon
  • taikina on heti valmis kaulittavaksi
  • pistele piirakkapohja ennen täytteen lisäystä

täyte:

250 g kypsennettyä jauhelihaa

2 dl kypsää riisiä (keitin puuroriisiä kun ei ollut irtoa, hyvin kävi tämäkin!)

suolaa, valkopippuria

  • keitä riisi, paista jauheliha, mausta se
  • sekoita ainekset sekaisin
  • levitä pistellyn pohjan päälle
  • (jätin hiukan pohjataikinaa ja tein / yritin tehdä reikätrissalla verkon jauheliha-riisin päälle siinä kuitenkin taas epäonnistuen.... No ei se ulkonäkö onneksi makuun vaikuttanut! )
  • (voitele munalla, tätäkään toimenpidettä en tehnyt...)
  • kypsennä piirakkaa 225 asteessa noin 25-30 minuuttia