Tänään vietetään kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivää. Runeberghän on kirjoittanut mm.  Vänrikki Stoolin tarinat, joista löytyy Maamme-runo, joka myöhemmin sävellettiin Suomen kansallislauluksi.

Runebergin torttu on saanut nimensä runoilija Runebergin mukaan, jonka kerrotaan nauttineen torttuja aamiaisella punssin kera. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg lienee kehitellyt leivoksen miehelleen porvoolaisen kondiittorimestarin LArs Asteniuksen luomasta tortusta.

Tämmöistä tekstiä löytyi Wikipediasta, että ihan itse en kaikkea keksinyt...

Kokeilin tänä vuonna taas kahta uutta torttu-reseptiä: Myllyn Paras-sivuilta sekä Sunnuntain sivuilta.

Edessä isompi torttu on Myllyn Paras, pienempi Sunnuntain.

Myllyn Paras: Runebergin tortut, kevennetyt ( 5 isoa jättimuffinssipellillä tehtynä)

3 kananmunaa

1½ dl sokeria/fariinisokeria (laitoin tummaa sokeria)

1½ dl vehnäjauhoja

1½ dl korppujauhoja

1 dl piparimurua (Digestive-murua)

1½ tl leivinjauhetta

½ tl kardemummaa

½ tl vaniljasokeria

1 tlk kermaviiliä (laktoositon)

  • vaahdota munat ja sokeri
  • sekoita kuivat aineet keskenään
  • lisää kuivat aineet munavaahtoon, sekoita joukkoon myös kermaviili
  • sekoita tasaiseksi
  • nostele vuokiin
  • paista 200 asteessa 15-20 minuuttia
  • koristele jäähtyneet tortut  vadelmahillolla ja tomusokerista ja vedestä tehdyllä seoksella

Sunnuntain Runebergin tortut (n. 16 kpl muffinssipellillä)

1 dl korppujauhoja

1 dl piimää (laktoositonta ruokakermaa)

1 rkl sitruunamehua (ananasmehua...)

1/4 tl karvasmanteliaromia (jätin laittamatta kun en omista moista...)

125 g laktoositonta margariinia

1½ dl sokeria

1 kananmuna

2 1/4 dl vehnäjauhoja

1 dl mantelirouhetta

1½ tl kardemummaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

(1 tl vaniljasokeria)

  • sekoita piimä, mehu ja manteliaromi keskenään, sekoita korppujauhojen joukkoon, anna turvota hetki
  • vaahdota rasva ja sokeri
  • vatkaa muna joukkoon
  • sekoita kuivat aineet keskenään, lisää rasvavaahtoon
  • lisää viimeisenä korppujauhoseos, sekoita tasaiseksi
  • nostele vuokiin
  • paista 175 asteessa noin 20 minuuttia
  • koristele jäähtyneet tortut vadelmahillolla ja tomusokerista ja vedestä tehdyllä seoksella

Makutesti:

Omasta mielestäni Sunnuntain tortut olivat parempia, Myllyn Parhaat olivat jotenkin "kumimaisia"... ja niihin olisi ehdottomasti pitänyt lisätä myös mantelirouhetta! Mutta hyviä olivat nekin. Ja ah niin keveitä...