Uskaltauduin kokeilemaan alusta asti ruisleipää. Helppoahan tuo oli. Hankaluuksia tuotti vain aikataulutus. Meillä kun on käytössä vain leivinuuni, joten sen lämmitys ja taikinan teon aikataulut pitivät saada natsaamaan. Aika hyvin onkin sujunut. Nyt oon tehnyt kolmeen kertaan leipää jo.  Tää leipä ei oo kamalan hapanta, eli sopii herkkävatsaisemmillekin. Ja leivät kannattaa pistellä haarukalla, muuten käy kuten mulla tän eka satsin kanssa, eli kuoren ja leivän väliin tulee ilmarako. 

Ohje suoraan Myllärin ruisjauho pussista. Itse oon tehnyt kaksinkertaisena, jolloin laitan yhden pussillisen kuivahiivaa.

taikinan juuri:

5 dl kädenlämpöistä vettä

4 dl ruisjauhoja

30 g hiivaa

  • sekoita aineet
  • anna juuren tekeytyä 1½ tuntia, minkä jälkeen taikinaan alustetaan vähitellen mukaan loput aineet eli:

2 tl suolaa

1 rkl siirappia tai sokeria

3 dl ruisjauhoja

2 dl vehnäjauhoja

  • alustuksen jälkeen leivo taikina pyöreiksi paloiksi, litistä ja pistele ne jauhotetulla pöydällä
  • kohota leipiä uunipellillä liinan alla 30-40 minuuttia
  • paista 240 asteessa 30-40 minuuttia

           

Tästä huomaa, että kuoren ja leivän väliin on jäänyt ilmarako. Kun en muistanut pistellä... vaikka se näköjään ohjeessakin lukee...