Suuritöistä, vaan kaiken sen vaivan arvoista perinneruokaa parhaimmillaan! Itse en taas ihan sisäistänyt ohjetta täysin, vaan tottakai ruskistin jauhelihan... Makuun se ei vaikuttanut, mutta täyte oli aika hankalaa laittaa lehtien sisään. Joten siksi korostin tuota raakaa jauhelihaa.

1 keräkaali (noin kilon painoinen)

1 dl tummaa riisiä

vettä keittämiseen

1 liemikuutio tai suolaa

400 g jauhelihaa RAAKANA

1 sipuli silppuna

1 kananmuna

1 tl mustapippuria

1 tl timjamia

½ tl paprikajauhetta

1-2 tl suolaa

1½ dl maitoa

paistamiseen:

voita, siirappia

2-3- dl lihalientä

  • keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan, jäähdytä se keiton jälkeen
  • leikkaa kaalista kanta irti niin että lehdet irtoavat keitettäessä
  • keitä kaalia isossa kattilassa kanta ylöspäin
  • irrota kaalin uloimpia lehtiä sitä mukaan kun ne irtoavat ja pehmeävät, ja nosta ne lautaselle valumaan
  • leikkaa kaalinlehtien lehtiruodit ohuemmiksi, jos ne ovat paksut ja jäykät
  • lehtiruodit voi käyttää täytteeseen, kun silppuaa ne
  • sekoita jäähtynyt riisi raakaan jauhelihaan
  • lisää muna, mausteet ja maitoa sen verran, että saat melko löysän täytteen
  • jaa täyte kaalinlehdille ja kääri tiiviiksi paketeiksi
  • laita kääryleet uunipannulle /-pellille vierekkäin, valuta siirappia päälle ja lisää mausteeksi muutama voinokare
  • pane kääryleet 250-asteiseen uuniin 10-15 minuutiksi ruskistumaan kauniisti
  • laske lämpö 175-asteeseen ja kaada lihalientä astian pohjalle
  • hauduta kääryleitä uunissa noin 45 minuuttia, lisää lihalientä tarpeen mukaan
  • jos kääryleet tummuvat liikaa, ne voi peittää kannella tai foliolla paiston loppuvaiheessa