Nyt on piparinteko alkanut täälläkin. Kokeilin Yhteishyvässä ollutta maidotonta piparireseptiä, ja hyvältähän tuo vaikutti. Makua olisi saanut olla enempi, nuo valmiit mausteseokset on joskus turhan laimeita. Tai sitten se oli niin vanhaa... No jokatapauksessa, tässä ohje suoraan Yhteishyvän ruokamaailmasta.

 

1 dl maitoa (laktoositon maitojuoma)
1 dl siirappia
1,5 dl sokeria
75 g margariinia (laktoositon Sunnuntai)
2 tl ruokasoodaa
1,5 rkl piparkakkumaustetta
6 dl vehnäjauhoja

 

Kiehauta maito, siirappi ja sokeri. Nosta kattila liedeltä ja lisää margariini, sooda ja piparkakkumauste. Anna seoksen jäähtyä. Sekoita jauhot jäähtyneeseen seokseen. Taikina saa jäädä pehmeähköksi, koska se kovettuu kylmässä. Peitä taikinakulho kelmulla ja nosta jääkaappiin yön yli.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikinasta kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä ohuehko levy ja painele muoteilla piparkakkuja. Nosta leivinpaperoidulle uunipelille ja paista 6–10 minuuttia piparien paksuudesta riippuen.

Koristele valkuais-tomusokeriseoksella, vesi-tomusokeriseoksella tai valmiilla koristelukuorrutuksilla. Tai sitten popsi menemään ihan sellaisenaan.

Valmiita pipureita. Sieltä löytyy enkeliä, Pikku Myytä, Muumipappaa, Nuuskamuikkusta, nalleja, tähtiä, sydämiä, heppoja...

Juuso 2 v 8 kk tarkkana koristelemassa heppoja. Hienosti sujuu.