...eli ihan suomeksi sitruuna-marenkipiiras oli ohjelmassa tänään, kun kutsuttiin miehen vanhemmat kyläilemään. Sain aiemmin viikolla Maku-lehden tilaajalahjana "Maailman ihanimmat leivonnaiset"-kirjan, josta tämä ohje löytyi. Ja tällaista kirja kertoo sitruuna-marenkipiiraasta:

Sitruunapiiras on Yhdysvaltojen eteläisten liittovaltioiden tyypillinen herkku. Leivonnainen on kehittynyt sitruunavanukkaasta, joka on saanut seurakseen taikinapohjan. Piiraasta tunnetaan myös marengittomia versioita, mutta kirpeän täytteen ja makean marenkikuorrutteen liitto on vertaansa vailla.

1247935573_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pohjataikina:

100 g margariinia / voita

3 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

½ tl leivinjauhetta

1 rkl vettä

 Sekoita kuivat aineet huoneenlämpöiseen rasvaan. Lisää lopuksi vesi ja puristele taikina tasaiseksi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin noin vartiksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Aseta taikinoidun piirasvuoan päälle leivinpaperiarkki ja kaada päälle noin 3 dl herneitä, riisiä tai papuja. Painele leivinpaperia hiukan, jotta se asettuu paremmin.

Paista pohjaa herneiden kanssa 15 minuuttia uunin alimmalla ritilätasolla. Nosta sitten paperi ja herneet pois ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia.

Täyte:

1½ dl sokeria

2 dl vettä

1 dl sitruunamehua (puristin itse tuoreista)

2½ dl maissitärkkelystä

4 keltuaista

50 g voita

1 rkl vaniljasokeria

Valmista pohjan tekeytyessä ja paistuessa täyte. Mittaa kaikki täytteen ainekset kattilaan voita ja vaniljasokeria lukuunottamatta. Kuumenna koko ajan vatkaten, kunnes täyte sakenee ja kiehahtaa. Nosta kattila sivuun ja vatkaa joukkoon paloiteltu voi ja vaniljasokeri.

Marenki:

4 valkuaista

1½ dl sokeria

Vatkaa valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa puhtailla, kuivilla vatkaimilla kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on sitkeää ja kiiltävää. (Ja kunnes se pysyy kulhossa kiinni, vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin.)

Kaada sitruunatäyte kypsälle piiraspohjalle ja tasoita. Lusikoi päälle valkuaisvaahto ja muotoile vaahto aaltoilevaksi. Kypsennä piirasta vielä 10-15 minuuttia, kunnes marenki on saanut kauniin värin.

Piiras on parhaimmillaan heti, kun se on jäähtynyt.

1247935602_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä vielä kirja. Siitä löytyy muitakin kokeilemisen arvoisia ohjeita...Jalka suussa